Om den kommunale forvaltningen
Landbrukskontoret har flere oppgaver i forbindelse med hjorteviltforvaltningen.
Fellingstillatelse
Landbrukskontoret gir fellingstillatelser for elg, hjort og rådyr. For elg og hjort skjer dette til det enkelte vald og i samsvar med bestandsplaner. For rådyr skjer tildelingen oftest til enkeltgrunneiere. Tildelingene skjer etter bestemte regler. Grunneierne selger jakta videre til jegerne.
Jegerne rapporterer fellingsresultat for elg, hjort og rådyr til valda/grunneierne, som skal melde dette videre til landbrukskontoret innen 14 dager etter jaktas utløp.
Godkjenning av bestandsplaner
Landbrukskontoret godkjenner bestandsplaner etter delegasjoner fra de tre kommunene.
Tilskudd
Landbrukskontoret behandler også søknader om tilskudd fra det lokale viltfondet, mens Statsforvalteren forvalter diverse andre tilskudd. I tillegg har Gran kommune midler som skal gå til opphjelp til fiske, vilt og friluftsliv, som lag, foreninger og stiftelser kan søke på. Dette fondet kan du lese mer om på våre nettsider.
Beiteregistrering
Også beiteregistreringer er en viktig del av hjorteviltforvaltningen. Vet du hvordan et godt elgbeite bør være? På Hjortevilt sine nettsider (hjortevilt.no) finner man mye nyttig informasjon, mens informasjon om beiteregistreringer kan fås på landbrukskontoret.
Tannanalyser
Tannanalyser som grunnlag for aldersregistrering og bestandsvurdering er også et viktig hjelpemiddel i forvaltningen.
Målsetninger for hjorteviltforvaltningen
I tillegg til sin egenverdi som art, et flott innslag i naturen og derfor viktig for friluftslivet, så betyr elgen mye for jaktinteresser og utmarksnæring. I tillegg skaper salg av elgjakten inntekter for rettighetshavere (grunneiere), hytteutleie og andre næringsinteresser.
Rapportplikt etter jakta
Har du vært på jakt er du pliktig til å rapportere resultat innen 14 dager etter jaktas utløp.
- For bever, elg, hjort, rådyr og villrein skal valdansvarlig representant rapportere årlig fellingsresultat på fastsatt skjema til kommunen eller Villreinnemnda innen 14 dager etter jaktas utløp.
- Du kan også registrere det inn digitalt på Miljødirektoratets nettsider når du har sett elg eller hjort (Miljødirektoratets.no).
- Resultatet fra hjorteviltjakta finner du på Hjorteviltregisteret sine nettsider (hjorteviltregisteret.no).
Hjortevilt som gjør skade i foryngelse
Når kan skogeiere få tillatelse til å felle hjortevilt?
- når hjortevilt gjør skade
- når hjortedyr er i ferd med å overbeite ungskog, uavhengig av størrelsen på eiendommen
Dette kalles for "skadefelling". I slike situasjoner må du som skogeier søke kommunen om tillatelse til å felle hjortevilt. Vi i kommunen behandler slike søknader som hastesaker. Du kan lese mer om skadefelling på Hjortevilt sine nettsider (hjortevilt.no)
Kommunen kan gi tillatelse til å felle hjortevilt for å avverge skade på avling, husdyr, tamrein, skog, fisk, vann eller annen eiendom. Dette er i tråd med naturmangfoldlovens § 18 (lovdata.no). Tillatelsen til å felle skadevilt kan gis både i og utenfor jakttid (inkludert romjuls- og påske-fredningstid) og uten hensyn til om det er åpnet adgang til jakt etter vedkommende viltart i kommunen.
Det er viktig å kontrollere skadeomfanget på ungskogen, både av hensyn til fremtidig beite og skogproduksjonen. Den enkelte skogeier må selv registrere skadesituasjonen og melde fra til kommunen. Det er derfor viktig å ta seg en tur i skogen når snømengden utløser elgtrekket.
Er du uenig i kommunens avgjørelse? Da kan du klage til statsforvalteren.