Varslingsordningen skal gjøre det enkelt og trygt å varsle om korrupsjon, misligheter og lovbrudd i eller mot kommunen.
Hvem kan varsle
Alle kan varsle om kritikkverdige forhold i Gran kommune.
For ansatte i Gran kommune gjelder egen rutine for varsling. Denne finner du i kommunens kvalitetssystem:
Det er forskjell på klage og varsling
Opplever du feil eller mangler ved en tjeneste du mottar, må du kontakte tjenestestedet eller postmottaket i Gran kommune.
Klage på enkeltvedtak sender du til tjenestestedet som fattet vedtaket, innen klagefristen. Du finner informasjon om klagefrist og hvordan du klager, i vedtaket du har mottatt.
Hva kan du varsle om?
Et kritikkverdig forhold er noe som er uetisk, ulovlig eller farlig. Med dette menes forhold som er i strid med lover og regler, og etiske normer som det er bred tilslutning om i samfunnet.
Kritikkverdige forhold kan for eksempel være:
- fare for liv eller helse
- uforsvarlig arbeidsmiljø
- korrupsjon eller andre økonomiske misligheter
- brudd på personvern
- mobbing, maktmisbruk eller diskriminering
Denne listen gir eksempler, men er ikke uttømmende.
Slik varsler du
Ta først kontakt med leder for det aktuelle tjenestestedet, som varslingen din handler om.
Hvis du opplever at varselet ikke når fram, kan du varsle til varslingssekretariatet i Gran kommune. Sekretariatet vil behandle varselet. Varslingssekretariatet består av rådmann, HR-sjef og hovedverneombud.
Du kan varsle via elektronisk skjema: Varsel om kritikkverdige forhold (skjema.no/gran) eller via brev i vanlig post til:
Varslingssekretariatet i Gran kommune
v/HR-sjef
Postboks 41
2714 JAREN
Hvis innholdet i varselet gjør at rådmannen i Gran kommune er inhabil etter forvaltningsloven og ikke kan behandle saken selv, skal du sende varselet til ordfører. Du finner kontaktinformasjon til ordføreren her.
Hvis du opplever at varselet ikke følges opp, kan du varsle til offentlige tilsynsmyndigheter eller andre relevante instanser. Dette kan for eksempel være Helsetilsynet, Arbeidstilsynet, Sivilombudet, Statsforvalteren i Innlandet eller andre.
Anonymitet
Du kan velge å varsle anonymt. Det kan imidlertid være vanskelig å undersøke anonyme tips, slik at mulighetene til å få gjort noe med saken ofte er større dersom du velger å stå frem med kontaktinformasjon.
Uansett om du oppgir navn eller varsler anonymt, vil varslingen bli håndtert i samsvar med lover og regler for saksbehandling. Vi tar varslene dine på alvor og behandler dem konfidensielt. Det betyr at vi ikke deler informasjon om varslingen med andre enn de som har behov for å vite, for eksempel i en undersøkelse.
Hva skjer når du har varslet?
Du vil få en bekreftelse på at varselet er mottatt. Vi vil undersøke forholdene du har meldt. Vi gjør dette så raskt som mulig, men undersøkelsen kan ta litt tid. Vi i Gran kommune vurderer om det er behov for å innhente juridisk og sakkyndig bistand i saksbehandlingen.
Du får tilbakemelding om hva vi har gjort og hvilke tiltak vi har iverksatt, hvis dette er mulig uten å bryte personvernet til andre involverte. Hvis undersøkelsen viser at det ikke er grunnlag for å gjøre endringer eller iverksette tiltak, vil du få beskjed om det. Vi skal alltid forklare hvorfor vi konkluderer som vi gjør.
Varsling og offentlighetsloven
Dokumenter i varslingssaker er underlagt samme lovverk for taushetsplikt og offentlighet som for andre dokumenter i kommunen. Det vil si at taushetsbelagte opplysninger alltid vil være unntatt offentlighet. Varslers identitet og opplysninger som er egnet til å identifisere varsler, vil som hovedregel bli skjermet.
Opplysninger som ikke kommer inn under unntaksbestemmelsene i offentleglova vil derimot kunne bli offentliggjort eller bli gitt innsyn i etter innsynsbegjæring.