Hopp til hovedinnholdet på siden

Kulturlandskapet i Gran

Gran kommune har en rik historie som kommer til syne i et vakkert og variert kulturlandskap. 

Utvalgt kulturlandskaps (UKL) arrangement Oppgigard Egge 2023

UKL-arrangement - samarbeid Landbruk og Kultur - Botanisk vandring, Fugleliv, bygningsvern og kulturminner (kred.: Kari Møyner Gran kommune Foto: Kari Møyner / Gran kommune © Kari Møyner Gran kommune)

Takket være rike naturressurser og særegen geologi, har kontinuerlig jordbruksdrift og bosetting siden steinalderen satt sitt preg på omgivelsene og formet det flotte kulturlandskapet vi ser i dag.

Aktivt jordbruk

Verdiene i kulturlandskapet er et resultat av våre forfedres aktive bruk av området i kombinasjon med de naturgitte forholdene. I om lag 5000 år, siden steinalderen, har Hadelandsbonden dyrket jord og holdt husdyr. Kalkrik jord har gitt grunnlag for et jordbruk med allsidig og variert drift, som sammen med en relativt stor tetthet av beitedyr har formet det varierte og mangfoldig kulturlandskapet vi ser i dag.

Beitende kuer

Dyre- og plantelivet

Et variert kulturlandskap har et stort naturmangfold og er et naturlig hjem for mange plante- og dyrearter. Den rike forekomsten av innsjøer, tjern og gårdsdammer og et landskap med mange kantsoner og åkerholmer danner godt livsgrunnlag for mange ulike planter, innsekter, amfibier og fugler. Rådyr, rev og grevling er blant pattedyrene som lever godt i kulturlandskapet og er et vanlig syn for de som tar beina fatt.

Lange tradisjoner med innmarksbeite og slått har gitt gode leveforhold for et svært variert planteliv og i sommerhalvåret bugner veg- og skogkanter av en rik variasjon av markblomster og kulturplanter. 

Dragehode plante
Låve Oppigard Egge og blomstereng

Vi har også store verdier knyttet til vann og vassdrag, kantsoner og beiter. Truede arter som Dragehode og Vipe finner sine hjem i jordbrukslandskapet, og vi har mange kalksjøer med et unikt plante- og dyreliv. 

Samspillet mellom et aktivt jordbruk og et rikt plante- og dyreliv gir et kulturlandskap med høy rekreasjonsverdi som verdsettes av kommunens innbyggere. 

Gjerde på beite, Gran
Sykkeltur i Gjefsengutua

Verdifulle kulturminner

Kulturlandskapet i Gran er svært rikt på kulturminner og kulturmiljøer. Mengden av kulturminner i landskapet gir innblikk i et område som har hatt en sentral posisjon helt fra bronsealderen og videre opp gjennom jernalderen, middelalderen og fram til vår tid.

Gravfelt på Gamme

Ferdselsveger som Den bergenske hovedveg (Kongevegen) og dagens jordbrukslandskap med velholdte gårdstun med godt bevarte bygninger, bidrar ytterligere til at kulturlandskapet i Gran har nasjonal interesse. Landskapet tilgjengeliggjøres for rekreasjon og ferdsel av de utallige gårdsveiene, gutuene og stiene som bukter seg gjennom landskapet.

Steinhuset, Granavollen

Nasjonalt verdifullt og Utvalgt kulturlandskap

Området Granavollen – Tingelstad – Røykenvika har siden 1994 hatt status som nasjonalt verdifullt kulturlandskap. Denne statusen ble tildelt på grunn av områdets aktive landbruksdrift, store naturmangfoldet, rike kulturhistorie, mangfold av kulturminner og landskapets store estetiske kvaliteter.

Siden 2020 har området også hatt status som Utvalgt kulturlandskap. Denne statusen er tildelt de 51 mest verdifulle kulturlandskapene i Norge. Gran kommune får årlige midler fra staten som fordeles på tiltak som fremmer verdiene i kulturlandskapet. Mer om denne tilskuddsordningen kan du lese på vår nettside.

Kjersti Andresen

rådgiver, Landbrukskontoret for Hadeland og Nittedal
kjersti.andresen@gran.kommune.no​
46 92 43 44 


Endre rekkefølge på kontaktpersoner