Om høring og offentlig ettersyn
Når loven bestemmer at et planforslag skal sendes på høring, skal forslaget sendes til alle statlige, regionale og kommunale myndigheter og andre offentlige organer, private organisasjoner og institusjoner, som blir berørt av forslaget. De får muligheten til å uttale seg innen en fastsatt frist.
Saker sendes på høring fordi:
- Det er en demokratisk rett for alle å få bli hørt.
- Berørte interessers synspunkter skal bli kjent for dem som skal fatte beslutninger.
- Saker skal opplyses så godt som mulig før beslutninger fattes (jamfør Forvaltningsloven).
- Deltakelse skaper bedre forankring og letter gjennomføring av tiltak.
Offentlig ettersyn
Når loven her bestemmer at et forslag skal legges ut til offentlig ettersyn, skal minst ett eksemplar av forslaget være lett tilgjengelig for alle, slik at enhver kan sette seg inn i det.
8/11: Vern av Jarenvatnet naturreservat og Skirstadtjernet-Glorudtjernet naturreservat er på høring
Hva handler dette om?
Statsforvalter i Innlandet har etter naturfaglig kartlegging dokumentert at Jarenvatnet og Skirstadtjern-Glorudtjern har viktige og sårbare naturverdier av nasjonal verdi. Statsforvalter har på bakgrunn av dette startet prosess med vern etter naturmangfoldloven. Statsforvalter har sendt ut melding om oppstart av verneprosess og ønsker nå innspill til planene.
Mer informasjon
Du kan lese mer om saken på våre nettsider.
Si din mening!
Du kan sende dine innspill til Statsforvalteren i Innlandet, sfinpost@statsforvalteren.no senest 1. desember 2024. Merk gjerne innspillet ditt med saksnummer 23/7116.
31/10: Gran kommunes planstrategi er på høring
Hva handler dette om?
Gran kommunestyre vedtok 24. oktober 2024 og sak 109/24 å legge forslag til planstrategi for Gran kommune ut på høring. Formålet med planstrategien er å klargjøre hvilke planoppgaver kommunen bør starte opp eller videreføre, for å legge til rette for en ønsket utvikling i kommunen.
Du kan lese planstrategien på nett, via Framsikt.net.
Mer informasjon
Du kan lese mer om saken i en egen nyhet på våre nettsider: Kom med innspill til kommunens planstrategi innen...
Si din mening!
Du sender inn ditt høringssvar skriftlig på e-post til postmottak@gran.kommune.no, eller via post til Gran kommune, Postboks 41, 2714 JAREN. Husk å merke høringssvaret ditt med «Høringssvar på planstrategi 2024 – 2027». Fristen for å sende inn er 16. desember 2024.
24/10 Si din mening om skrivemåte for Aschim, Askim eller Askjum
Hva handler dette om?
Statens kartverk har åpnet navnesak for skrivemåte av Askjum, Askim og Aschim. Navnesaken omfatter gårdsbruk, tomt, elv, tjern, sund, øy og nes.
Litt om normeringsprinsipper
I tillegg til å ta utgangspunkt i den nedarvede, lokale uttalen, skal man som hovedregel følge gjeldende rettskrivingsprinsipper ved normering av stedsnavn, jamføre § 4 første ledd i lov om stadnamn. Skrivemåten skal være praktisk og ikke skygge for meningsinnholdet i navnet. I “utfyllande reglar om skrivemåten av norske stadnamn” er det mer detaljerte bestemmelser om hvordan stedsnavn skal normeres.
Skrivemåten av primærnavnet vil normalt være retningsgivende for skrivemåten av det samme navnet i andre funksjoner, for eksempel for adressenavn som er like eller avledet av navnet, jamføre § 4 tredje ledd i loven. Kommunen må derfor sette på vent eventuelt pågående saker som gjelder adressenavn og adressetilleggsnavn, der de samme navnene inngår, til det er gjort vedtak om skrivemåten av primærnavnet. Kommunen må ta hensyn til den vedtatte skrivemåten av primærnavnet når de skal gjøre vedtak.
Her kan du se oversiktsskjema fra kartverket (pdf).
Mer informasjon
Kartverket skriver: "I forbindelse med en feilmelding i Rett i kartet, reiser Kartverket navnesak på navnegårdsnavnet Askim/Askjum og identiske/avledede navn. Både Askim og Askjum er i offentlig bruk, og det er dermed behov for å avklare hvilken av skrivemåtene som skal benyttes.
Statens kartverk sender med dette saken på lokal høring i kommunen, jamføre § 8 i lov om stadnamn.
Det går frem av den vedlagte listen hvilke navn som er med i saken. De fleste av navnene er på østsiden av Randsfjorden, men man finner noen av naturnavnene på vestsiden, nærmere bestemt i Fjorda. Flere av brukene i saken har eiendom ved Fjorda, så det er nok derfor det finnes avledede navn der.
For flere opplysninger om navnene, se innsynsløsningen vår for SSR: www.norgeskart.no/ssr/. Enkelte bruksnavn står kun i matrikkelen og er søkbare i https://seeiendom.kartverket.no. Søk på: gårds- og bruksnummer, navnet på kommunen."
Si din mening!
For opplysninger om saksgang, kontakt Kartverket på telefon 32 11 80 00. For navnefaglige spørsmål, kontakt Språkrådet på telefon 22 54 19 50.
Du kan si din mening om skrivemåte til postmottak@gran.kommune.no eller Gran kommune, postboks 41, 2714 Jaren innen 24. november 2024. Merk dokumentet med 24/00621.
Gan kommune videresender tilbakemeldinger til Kartverket og Språkrådet.
3/10: Si din mening om framtidig kultursamarbeid mellom Lunner og Gran
Hva handler dette om?
Lunner kommune har vedtatt å si opp det eksisterende vertskommunesamarbeidet med Gran kommune om kulturtjenester. De to kommunene ser nå på hvilke tjenester det fortsatt er aktuelt å samarbeide om i tida framover, som Hadeland kulturskole, UngHadeland og SLT. Kommunestyrene i begge kommuner ønsker å invitere Jevnaker kommune inn i prosessen. Før kommunene avgjør hvordan kultursamarbeidet skal se ut framover, vil vi høre hva du som innbygger mener om saken.
Mer informasjon
Du kan lese saken som kommunestyret behandlet i juni 2024 via vår politiske møtekalender på nett. Se sak 75/24 - Kultursamarbeid mellom Gran og Lunner.
Les kommunestyrets vedtak
- Rådmannen gis fullmakt til å fremforhandle nye interkommunale avtaler for fortsatt samarbeid om Hadeland Kulturskole og UngHadeland. Avtalene legges frem for kommunestyret for behandling.
- Jevnaker kommune inviteres inn i prosessen.
- Rådmannen gis fullmakt til å inngå en egen avtale om SLT samarbeid, sekretariatsfunksjoner for ungdomsrådet og ivaretagelse av barn og unges rettigheter i følge av plan og bygningsloven.
- Endrede økonomiske rammer søkes innarbeidet i budsjett og økonomiplan.
- Kommunestyret legger saken ut til offentlig høring og inviterer innbyggere i Gran til medvirkningsmøter, med særlig oppfordring til at brukere og deres foresatte av kulturskoletilbud og UngHadeland, Gran og Lunner musikkråd, Gran idrettsråd og Gran ungdomsråd gir sine innspill til det videre arbeidet med kultur i Gran.
Si din mening!
Du kan si din mening om kultursamarbeid mellom Lunner og Gran, ved å sende oss innspill via e-post til postmottak@gran.kommune.no eller via post til Gran kommune, Postboks 41, 2714 JAREN. Du må sende oss innspillene før 13. november 2024.
20/9: Forslag om lokale forskrifter etter opplæringsloven, for grunnskolen i Gran kommune
Hva handler dette om?
Ny opplæringslov trådte i kraft 1. august 2024. Loven inneholder flere bestemmelser om områder hvor det er krav om lokale forskrifter. Disse forskriftene skal vedtas av kommunestyret i Gran kommune 19. desember 2024.
- hovedmål på den enkelte skole
- permisjon fra skolen
- skoleregler og skoledemokrati
- skolefritidsordning (SFO)
- skolerute
Mer informasjon
Du kan lese forslaget om nye forskrifter i sakspapirene til kommunestyrets møte 19. september. Se vedlegg til sak 93/24.
Si din mening!
Du kan sende oss dine innspill om forslagene til lokale forskrifter etter opplæringsloven, innen høringsfristen 7. november 2024. Send innspillene skriftlig til oss i en e-post til postmottak@gran.kommune.no eller i post til Gran kommune, postboks 41, 2714 JAREN.
19/9: Forslag om nye skolekretsgrenser
Hva handler dette om?
Kommunestyret i Gran kommune har vedtatt å legge forslag om nye skolekretser ut på høring. Det betyr at du som innbygger kan si din mening om forslaget.
Dagens skolekretser ble vedtatt i 2021, men er ikke lenger hensiktsmessige. Siden kommunestyret vedtok ny skolestruktur for Gran kommune i sitt møte 30. mai i år, må kretsene justeres etter dette vedtaket. Kretsene trenger i tillegg å justeres for at de skal være logiske med hensyn til innbyggernes opplevelse av nærskole.
Mer informasjon
Du kan lese forslaget til nye skolekretser i sakspapirene til kommunestyrets møte 19. september. Se vedlegg til sak 94/24.
Si din mening!
Du kan sende oss dine innspill om forslaget om nye skolekretser innen høringsfristen 7. november 2024. Send innspillene skriftlig til oss i en e-post til postmottak@gran.kommune.no eller i post til Gran kommune, postboks 41, 2714 JAREN.
2/10: Si di mening om jordvernstrategien for Gran, Jevnaker og Nittedal
Hva handler dette om?
Regjeringa ønsker større fokus på jordvern, og ønsker å gjøre innskjerpelser på målsettingen for maksimal omdisponering av dyrket og dyrkbar jord. I den forbindelse har Landbruksdirektoratet gitt tilskudd til å utarbeide kommunale jordvernstrategier.
Jordvernstrategien er utarbeidet for Gran, Jevnaker og Nittedal av felles kommunal landbruksforvaltning (Landbrukskontoret for Hadeland og Nittedal) i samarbeid med de kommunale planavdelingene. Formålet er økt kunnskap om jordbruksarealene og økt oppmerksomhet rundt jordvernet. Strategien er utarbeidet som et eget dokument i henhold til vilkår for tildeling av tilskudd.
Formålet med planen
Jordvernstrategien for Gran, Jevnaker og Nittedal tar sikte på å bevare og forvalte arealer med dyrket og dyrkbar jord. Formålet er å beskytte disse ressursene for å sikre matsikkerhet, opprettholde biologisk mangfold, redusere flomrisiko, binde karbon og skape bærekraftige lokalsamfunn.
Strategien er et svar på det økende behovet for matproduksjon og den stadige nedbyggingen av matjord som gjøres. Den setter søkelys på å integrere jordvern i kommunale planprosesser, fra kommuneplanlegging til regulering- og enkeltsaker, og vektlegger viktigheten av å opprettholde matjordens kvalitet, kvantitet og produktivitet.
Viktige punkter i strategien
Implementering av nasjonale jordvernstrategier med mål om begrenset omdisponering av jordbruksarealer.
- Årsakene til og tiltakene mot omdisponering av dyrka og dyrkbar jord i kommunene.
- Håndtering av overskuddsmasser fra byggeprosjekter for å unngå uheldig påvirkning av landbruksarealer.
- Oppfølging av driveplikt for å sikre aktiv drift av jordbruksarealer.
- Vurdering av landbrukets egen nedbygging, og behovet for å bevare matjorda ved etablering av nye driftsbygninger og andre tiltak som berører matjord.
Videre legger strategien vekt på involvering av ulike aktører, som planleggere, kommunale myndigheter, og landbruksorganisasjoner, for å sikre at jordvernintegreringen er grundig og effektiv gjennom alle stadier av planlegging og beslutningstaking.
Jordvernstrategien peker på behovet for å holde et langsiktig perspektiv for å bevare dyrket og dyrkbar jord og oppnå en bærekraftig utvikling, samtidig som den tar hensyn til lokale forhold og utviklingspress. Med søkelys på å oppnå målene satt i våre landbruksplaner, samt å innpasse jordvern i kommunal planlegging, skal vi sikre en bærekraftig forvaltning av landbruksarealer for fremtidige generasjoner.
Mer informasjon
Jordvernstrategi Gran, Jevnaker og Lunner(pdf).
Si din mening!
Du kan sende oss dine innspill om jordvernstrategi innen høringsfristen 1. november 2024. Send innspillene digitalt til oss i en e-post til postmottak@gran.kommune.no
18/9 Reguleringsplan for Utvidelse av Ål kirkegård
Hva handler dette om?
Gran kommune varsler på vegne av Gran kirkelige fellesråd om utarbeidet planforslag til reguleringsplan for utvidelse av Ål kirkegård.
Formålet med planarbeidet er å regulere utvidelse av Ål kirkegård slik at det kan bli flere gravplasser. Planen for utvidelsen er å tilrettelegge for urneplasser i urnefelt og navnet minnelund med parkpreg på nordsiden av kirkegården.
Området ligger ved Gran sentrum og er på cirka 19 dekar.
Planforslaget sendes nå ut på høring og legges ut til offentlig ettersyn i henhold til plan- og bygningslovens § 12-10.
Mer informasjon
For ytterligere opplysninger og planavgrensning kan du finne på arealplaner.no.
Eventuelle spørsmål til planarbeidet kan rettes til Sangee P. Murugesu sangeethan.pathmanathan.murugesu@gran.kommune.no eller telefon 48 01 51 54.
Si din mening
Du kan sende høringsuttalelser om planforslaget til postmottak@gran.kommune.no eller Gran kommune, postboks 41, 2714 Jaren.
Frist for innspill er 30. oktober 2024.
20/8 Si din mening om fylkesbytte
Gran kommune har søkt om fylkesbytte fra Innlandet til Akershus. Saken er lagt ut på høring, frist for innspill er1. november 2024.
Kommunestyret i Gran vedtok den 20. juni 2024 å søke om fylkesbytte fra Innlandet til Akershus fylke. Søknad om fylkesbytte ble sendt Statsforvalteren i Innlandet 24. juni. Statsforvalteren skal bidra til at alle relevante aktører får uttale seg om fylkesbyttet før søknaden legges frem for Stortinget.
Mer informasjon
Du kan lese mer om fylkesbytte på nettsiden til Statsforvalteren i Innlandet (statsforvalteren.no).
Send dine innspill om fylkesbytte
Har du innspill til fylkesbytte? Da kan du sende det til Statsforvalteren i Innlandet, sfinpost@statsforvalteren.no innen 1. november 2024. Husk å merke innspill og merknader med referanse: 2022/3061.
2/10: Her kan du se de vedtatte reguleringsplanene for fylkesvei 34 Gullerud kulvert og fylkesvei 245 Engnes kulvert
Nå kan du se de vedtatte reguleringsplanene for fylkesvei 34 Gullerud kulvert samt fylkesvei 245 Engnes kulvert, og du kan sende inn klage om du ønsker det.
Hva handler dette om?
Gran kommunestyre har vedtatt reguleringsplaner for utskiftninger av nye kulverter ved fylkesvei 34 Gullerud og fylkesvei 245 Engnes i møte 19 september 2024. Det skal etableres nye kulverter for Gullerudelva, Hagaelva og Veltabekken som renner ut i Randsfjorden, som erstatning for eksisterende rør under Fylkesveg 34 (Røykenviklinna) ved Gullerud og Fylkesveg 245 (Vestsidevegen) ved Engnes.
Mens arbeidet pågår, må det etableres midlertidig omkjøringsveg for å sikre trafikkavvikling. I Røykenviklinna legges omkjøringen på nedstrøms side av fylkesvegen, mens på Vestsidevegen legges omkjøring på oppstrøms side av fylkesvegen.
Mer informasjon
Du finner planen for Gullerud kulvert her og planen for Engnes kulvert her (arealplaner.no)
Du kan klage
Du kan klage på vedtaket, etter forvaltningsloven. Klagen sender du skriftlig til oss via e-post til postmottak@gran.kommune.no eller i post til Gran kommune, postboks 41, 2714 Jaren innen tre uker etter kunngjøring.
16/9 Oppstart av arbeidet med reguleringsplan for Orhagavegen i Brandbu sentrum
Hva handler dette om?
Norconsult Norge AS avdeling Gjøvik varsler på vegne av Gran kommune om oppstart av arbeid med reguleringsplan for Orhagavegen i Brandbu sentrum, med plan-ID: E307.
Formålet med planen er å regulere til bolig og tjenesteyting for å legge til rette for ny omsorgsbolig i Brandbu sentrum. Planområde er på cirka 22 dekar med planavgrensning langs Brandbuvegen i sør, Orhagavegen i vest og grøntområder langs Vigga i nord.
Områdereguleringsplan Brandbu sentrum sør-vest, godkjent 9. april 2018 er gjeldende og gir rammer for planarbeidet. I områdereguleringsplanen er det gitt bestemmelser om at før ny bebyggelse på arealformål B/F1 kan tillates, skal det utarbeides detaljreguleringsplan i henhold til Plan- og bygningslovens § 12-3.
Mer informasjon
Plangrensen er vist i kartutsnitt på arealplaner.no. Mindre justeringer i plangrensen kan komme som følge av innspill til planarbeidet.
Berørte grunneiere og naboer varsles direkte i eget brev, og oppstartsmeldingen kan også sees på norconsult.no.
Dersom du har spørsmål eller innspill til planarbeidene, kan du sende det til Norconsult ved Ingrid Finne Klynderud: ingrid.finne.klynderud@norconsult.com, eller i brev til Norconsult AS, Pb 626, 1303 Sandvika.
Si din mening
Du kan innen 18. oktober 2024 sende kommentarer eller innspill til Norconsult AS, Pb 626, 1303 Sandvika, eller på e-post til ingrid.finne.klynderud@norconsult.com med kopi til Gran kommune, Postboks 41, 2714 Jaren eller e-post: postmottak@gran.kommune.no.
Innspillene tas med i arbeidet med planen. Innspill vil ikke bli svart ut enkeltvis, men bli kommentert til politisk behandling av planen. Når forslag til reguleringsplan har vært førstegangsbehandlet politisk, vil det bli ny mulighet til å komme med innspill.