Brannvesenet risikovurderer hyppigheten og varsler deg som boligeier når det er tid for tilsyn eller feiing. Dersom du ønsker å sjekke status på når vi skal gjennomføre tilsyn eller feiing hos deg, eller kontrollere hva som er registrert på din eiendom kan du trykke her: “MinEiendom”
Vi varsler deg per SMS!
Når vi planlegger boligtilsyn eller feiing hos deg vil du motta en SMS noen dager i forveien. SMS-varselet vil du motta fra et telefonnummer med flere tall, dette nummeret brukes av brannvesenets fagsystem «KOMTEK brannforebygging». I tekstmeldingen opplyser vi deg om hvilken adresse det gjelder, dato og tidspunkt for besøket.
Du må besvare tekstmeldingen med kun tallet 1, for å bekrefte at tidspunktet passer. Passer ikke tidspunktet som er oppgitt må du ta kontakt med brannforebyggeren som er oppgitt i varslet for å endre tidspunkt for besøket.
Når du har bekreftet SMS-varslet får du en ny melding med bekreftelse fra LGBR.
Varselet har blitt digitalt!
Har du reservert deg mot digital kommunikasjon i reservasjonsregisteret?
Varsel-lappen du tidligere fikk i postkassen er nå erstattet med en SMS-løsning for de fleste. Noen få vil motta dette varslet som brev i digital eller fysisk postkasse. Dette gjelder primært organisasjoner eller innbyggere som har reservert seg mot digital kommunikasjon i reservasjonsregisteret.
Ønsker å motta digital kommunikasjon kan du gå inn på www.norge.no, trykk på «Digital borger» og «Oppdater kontaktinformasjon».
«Vi tar forbehold om at tilsynet ikke kan utføres til varslet tid på grunn av, sykdom eller andre uforutsette hendelser.
Du vil bli orientert om eventuelle endringer i tidspunktet for tilsyn i ny SMS.»
Generelt om tilsyn med fyringsanlegg
Krav om kontroll og vedlikehold
Tilsynet gjennomføres i medhold av brann- og eksplosjonsvernloven § 11 og forskrift om brannforebygging § 6 og § 17.
Vi utfører tilsyn i alle bygg hvor det er registrert et fyringsanlegg (ildsted tilknyttet skorstein) som benyttes til oppvarming. Du som huseier skal sørge for at fyringsanlegget ditt virker som forutsatt, men vi stiller gjerne vår fagkunnskap til disposisjon.
Hva innebærer et tilsyn?
Tilsyn av fyringsanlegget er en kontroll av om fyringsanlegg er intakt, virker som forutsatt og er tilfredsstillende sikret mot brann eller annen skade. I tillegg til ovn og pipe, vil brannforebyggeren se på røykvarslere og slokkemidler, samt veilede om generell brannsikkerhet i boligen.
Våre ansatte går alltid uniformert og skal bære synlig ID-kort.
Når får jeg tilsyn?
Tilsyn er behovsprøvd og fastsettes ut ifra risiko som blir vurdert av brannforebyggeren på stedet. Det vil si brannforebyggerens faglige skjønn, tilstanden på fyringsanlegget, alder på fyringsanlegget, type bebyggelse, sotmengde og type sot. Vurderingene som blir gjort av våre brannforebyggere under tilsynet påvirker frekvensen for tilsynet i hver enkelt bolig. Hyppighet for tilsyn varierer fra årlig til hvert åttende år.
Det er viktig at du bekrefter varselet du mottar fra oss eller tar kontakt med brannforebyggeren som er oppgitt i varselet dersom tiden ikke passer.
Forberedelser til tilsyn.
Ifølge forskrift om brannforebygging § 6. Har du som huseier følgende plikter.
- Eieren av et byggverk skal melde fra til kommunen når det er installert nytt ildsted eller gjort andre vesentlige endringer av fyringsanlegget.
- Eieren skal sørge for at fyringsanlegget virker som forutsatt. Dersom det blir oppdaget feil på anlegget som vesentlig øker risikoen for brann, skal anlegget stenges for bruk dersom feilen ikke utbedres umiddelbart.
- Etter å ha mottatt et varsel om feiing eller tilsyn, skal eieren sørge for at feieren har tilfredsstillende atkomst til hele fyringsanlegget.
Må du være til stede?
Brannvesenet er avhengige av at noen som kjenner boligen er til stede under hele tilsynet, dersom du som huseier er forhindret og ikke kan være til stede under tilsynet, kan en annen myndig person representere deg.
Før tilsynet må du
- Ha dokumentasjon på skorsteinen og ildstedet/ene, dersom dette er tilgjengelig.
- Sørge for at sotluke/feieluken er tømt for sot og er tilgjengelig.
- Sørge for tilgang til skorsteinen i hele sin lengde og alle ildsted(er) som er koblet til.
hvis du har leiebeboer, må disse også varsles.
Etter tilsynet
Du vil motta en SMS som bekrefter at tilsynet er utført. Dersom vi har funnet avvik, anmerkning eller andre forhold vil du bli informert om dette under tilsynet. Dette vil også bli oppsummert i meldingen som du som eier mottar av oss. I samme melding får du informasjon om innlogging til MinEiendom for å se rapporten og informasjonen vi har registrert på eiendommen din.
Har du utfordringer med å hente ut rapporten fra MinEiendom tar du kontakt med brannforebyggeren som var på tilsynet hos deg.
Har vi funnet avvik, får du vanligvis en frist på 21 dager, til å gi oss en skriftlig tilbakemelding
Det er viktig at du som eier gir oss en skriftlig tilbakemelding med fremdriftsplan, som beskriver når og hvordan avviket skal utbedres. Fremdriftsplanen må være hos oss innen tidsfristen som er gitt i tilsynsrapporten. Brannforebyggeren som besøkte deg, er din saksbehandler. Dersom du har spørsmål som gjelder rapporten kan du ta kontakte vedkommende direkte. Kontaktinformasjonen finner du i rapporten du mottok.
Vi ønsker at du benytter deg av tjenesten “MinEiendom” når du sender fremdriftsplanen til oss
Dersom du ikke får sendt fremdriftsplanen eller lastet opp bilder til “MinEiendom” kan du sende fremdriftsplanen eller annen dokumentasjon på følgende måter:
- På e-post direkte til brannforebyggeren som er oppgitt som din saksbehandler i rapporten.
- Til Gran kommunes postmottak på e-postadressen postmottak@gran.kommune.no
Måtene ovenfor gjelder uavhengig om du bor i Lunner kommune eller Gran kommune.
Dersom du ikke har mulighet til å sende oss dette digitalt kan du sende brev pr. post til: postboks 41, 2714 Jaren. Merk da konvolutten med Lunner - Gran brann og redning v/feiertjenesten.
Generelt om feiing av fyringsanlegg
Når og hvor ofte skal det feies hos deg?
Ifølge forskrift om brannforebygging § 17 skal kommunen sørge for at skorstein og røykrør i fyringsanlegg som brukes til oppvarming av byggverk, blir feiet ved behov. Feiingen skal utføres på en faglig tilfredsstillende måte som medfører minst mulig ulempe for eiere og brukere. Etter feiingen skal brannforebyggeren sørge for at all sot blir fjernet.
Det er brannforebygerens jobb og risikovurdere fremtidig behov for feiing, basert på, faglige skjønn, tilstanden på fyringsanlegget, alder på fyringsanlegget, type bebyggelse, sotmengde og type sot. Vurderingene som blir gjort av våre brannforebyggere under besøket påvirker frekvensen for feiing i hver enkelt bolig. Det er derfor ikke utført feiing av alle røykløp hvert år. Frekvensen for når feiing utføres vil variere fra 1-8 år.
Det er viktig at du bekrefter varselet du mottar fra oss eller tar kontakt med brannforebyggeren som er oppgitt i varselet dersom tiden ikke passer.
Før feiing må du som bygningseier sørge for at adkomsten er tilfredsstillende.
Huseier må stille med godkjent stige for adkomst til tak, dersom stigen ikke er i forsvarlig stand vil vi vurdere å bruke egen stige, du må sørge for at stigen erstattes til neste feiing.
Dersom det mangler takstige eller brannforebyggeren opplever at adkomsten ikke er forsvarlig blir ikke feiingen utført. Det gjelder også dersom det ikke er lagt frem en godkjent stige for adkomst til taket, uten at det er gjort avtale på forhånd.
Når vi kommer for å feie hos deg, trenger vi at du på forhånd sørger for at:
- Sotluke(r), spjeld og trekk er lukket – slik at soten ikke kommer inn i huset når vi feier. Dersom du er usikker på om ildstedet er tett eller du har et åpent ildsted med spjeld kan det være lurt å dekke til ildsted/røykrør med for eksempel plast, teip, eller et fuktet laken/klede.
- Legg frem en stige godt synlig, slik at vi finner den og kan komme opp på taket, stiger i tre og jern er ikke godkjent.
- Ildsted(ene) skal ikke ha vært i bruk de siste tolv timene før vi kommer.
- Det skal være ryddet rundt sotluke. Hvis du ønsker å dekke til gulv, eller annet inventar, må du gjøre dette klart på forhånd. Brannforebyggeren tar ikke ut sot der sotluken er i krypkjeller.
Har du toppmontert ildsted?
Et toppmontert ildsted er en type peis/vedovn der skorsteinen er montert på toppen av ovnen, dette betyr at røykrør går rett opp fra ovnens topp og ut gjennom taket. Løsningen blir mer og mer populær da denne er fleksibel og plasserings vennlig, skorsteinen tar mindre plass og gjør det lettere å integrere ovnen i interiøret, samtidig er dette en sikkerløsning med de funksjonene som kreves i “moderne hus”
For Ildsted med toppmontert stålskorstein kan sotluke sløyfes der det er mulighet for sot-uttak via ildstedet. Ved feiing vil soten legge seg på innvendige brennplater (hvelv) disse må som oftest demonteres og tas ut fra brennkammeret for å få tatt ut all soten. Dette varierer fra ildsted til ildsted, ønsker du at brannforebyggeren tar ut soten, må du sette deg inn i bruksanvisningen for ditt ildsted. Deretter må du demontere og ta ut innvendig brennplate (hvelvplate), der hvor dette er nødvendig før feiing utføres.
Må du være til stede?
Du må ikke være til stede for å få utført feiing så lenge feiingen utføres fra taket og du har gjort forberedelsene nevnt over. Du må selv sørge for at sotluken blir tømt for sot og røykrør blir feiet dersom det er behov for det.
Dersom du ønsker at brannforebyggeren skal ta ut soten, må du som huseier være til stede, dersom du er forhindret og ikke kan være til stede når vi kommer for og feiing kan en myndig representant ta oss imot.
Du må være hjemme dersom feiing utføres fra loft eller feieluke
Når feiing utføres fra loftet eller feieluke må du som huseier være til stede. Dersom du er forhindret og ikke kan være til stede når vi kommer for feiing, kan en myndig person ta oss imot. Unntaket er der brannforebygger har tilgang til feieluke i byggets fellesarealer. Dette er for eksempel i borettslag o.l.
Det skal være adkomst til loftet med forsvarlig stige eller oppgang. Pass på at det ikke er stablet ting foran og rundt skorsteinen, og at det er fri adkomst fra lofts luke/oppgang til feieluke. Gulv under feieluke skal være i ubrennbart materiale eller beskyttet med ubrennbar plate med dybde på minst 30 centimeter i skorsteinens bredde.
Hva er forsvarlig adkomst for feiing?
Eier må sørge for at stigen er satt opp til takstigen, eller ligger klar på bakken nedenfor takstigen. Stigen skal kunne stå stødig, og rekke én meter over takrenna, samt kunne sikres i toppen. På bygg der hvor det er mer en 5 meter fra bakkenivå til takrennen, skal det være montert sklisikring for og sikre stigen mot å skli. Stigen kan ikke settes direkte mot skorsteinen.
Sikkerhet på tak
Helse, miljø og sikkerhet (HMS) er en viktig del av arbeidshverdagen til brannforebyggeren. Første vi gjør når vi ankommer hver enkelt bolig, er å vurdere adkomsten til tak og skorsteinen. Opplever vi at adkomst til skorstein ikke er forsvarlig, blir ikke feiingen utført.
På alle tak med helling utover, skal det være montert takstige – både for at brannforebyggeren skal kunne bevege seg trygt og for å unngå skade på taket.
For mer informasjon om våre krav til adkomst for feiing: Slik skal adkomst til tak være
Etter besøket
Etter utført feiing vil du motta en SMS som bekrefter at feiing er utført. Dersom vi har funnet avvik, anmerkninger eller andre forhold vil du bli informert om dette under besøket, og dette vil også være oppsummert i meldingen du mottar. I samme melding får du informasjon om innlogging til “MinEiendom” for å se rapporten etter feiing og informasjon vi har registrert på eiendommen din.
Har vi funnet avvik, får du vanligvis 21 dager til å gi oss skriftlig tilbakemelding.
Det er viktig at du som eier gir oss en skriftlig tilbakemelding dersom det er gitt avvik ved besøket. Fremdriftsplanen med beskrivelse av når og hvordan avviket skal være rettet, må være hos oss innen tidsfristen som er gitt i rapporten. Brannforebyggeren som besøkte deg er din saksbehandler. Dersom du har spørsmål som gjelder rapporten kan du ta kontakt direkte med brannforebyggeren. Kontaktinformasjon finner du i rapporten du mottok. Vi bistår gjerne med informasjon om måter man kan utbedre avviket på, dersom du ønsker det. Slik at vi får gjennomført feiing fortest mulig.
Vi ønsker at du benytter deg av tjenesten MinEiendom når du sender fremdriftsplanen til oss.
Dersom du ikke får sendt fremdriftsplanen eller lastet opp bilder til MinEiendom kan du sende fremdriftsplanen eller annen dokumentasjon:
- På epost direkte til brannforebyggeren, som er oppgitt som din saksbehandler i rapporten etter feiing.
- Til Gran kommunes postmottak på e-postadressen postmottak@gran.kommune.no
Måtene ovenfor gjelder uavhengig om du bor i Lunner kommune eller Gran kommune.
Dersom du ikke har mulighet til å sende oss dette digitalt kan du sende brev pr. post til: postboks 41,2714 Jaren. Merk konvolutten med Lunner-Gran brann og redning v/feiertjenesten.
Tilsyn og feiing i fritidsboliger
Visste du at det er samme krav til brannsikkerhet i hytter som i vanlige boliger?
I forskrift om brannforebygging, som tredde i kraft 1. januar 2016, står det at det skal utføres behovsprøvd feiing og tilsyn av fyringsanlegget i alle byggverk, hytter og fritidsboliger, på lik linje som med bolighus.
Tilsyn og feiing
Tilsyn er det viktigste forebyggende arbeidet vi gjør i hytter og fritidsboliger. Under tilsynet kontrollerer vi skorstein og ildsted (fyringsanlegget). Har du dokumentasjon på fyringsanlegget, skal du finne fram dette før tilsynet. Vi sjekker:
- om fyringsanlegget er i tilfredsstillende stand
- at skorstein med ildsteder er forskriftsmessig montert
- slokkeutstyr, røykvarslere og rømningsveier
- om det er behov for feiing
Hvis tilsynet avdekker behov for feiing, utfører vi dette samtidig - dersom det er tilfredsstillende adkomst på taket. Hvis adkomsten ikke er tilfredsstillende vil du under tilsynet få beskjed om dette, samt at det kommer i rapporten som vi sender i etterkant. Vi bistår gjerne med informasjon om måter man kan utbedre avviket på dersom du ønsker det, slik at vi får gjennomført feiing fortest mulig. For å lese mer om krav til takstige og sikring på tak, kan du trykke på denne linken: Slik skal adkomst til tak være se på dokumentet
Kartlegging av fritidseiendommene
Vi har over en lengre periode kartlagt fritidseiendom i Lunner og Gran kommuner.
«Vi har i utgangen av 2024 kartlagt om lag 3100 fritidseiendommer. Vi har innen utgangen av 2025 målsetting om at alle fritidseiendommer i kommunene Lunner og Gran skal være ferdig kartlagt. Kartleggingen utføres med våre fagsystemer, og noen av dere vil motta en SMS eller brev med spørsmål om fyringsanlegget.» |
Dersom du lurer på om din fritidsbolig er blitt kartlagt og registrert hos oss kan du logge inn på min eiendom: logg deg inn på “MinEiendom”
Dersom du ikke finner opplysninger om eiendommen, eller har spørsmål ta kontakt med oss.
Vår kontaktperson for fritidseiendommer
Feiersvenn: Sven Schulz
E-post: Sven.schulz@gran.kommune.no
Mobil: 90 02 83 14
Oversikt over priser og fritak
Satser for våre tjenester finner du ved å følge lenken under for din kommune:
Lunner kommune: Feiertjenester
Gran kommune: priser for brann, redning, tilsyn og feiing
Hvordan kan jeg få fritak for feie- og tilsynsgebyr?
Du kan søke om fritak fra feieavgiften hvis du:
- har hatt ildsted og fjernet det.
- har et ildsted som ikke er i bruk og du har plombert skorsteinen, med for eksempel en fastmontert helle på toppen.
Du finner meldeskjemaet som du skal bruke ved å trykke her: skorstein som ikke er i bruk- melding
Gebyrer for feiing og tilsyn
Feiing og tilsyn er behovsprøvd og fastsettes ut ifra risiko, som blir vurdert av våre brannforebyggere i vårt fagsystem for hvert enkelt fyringsanlegg. Det utføres derfor ikke feiing og tilsyn av alle fyringsanlegg årlig. Men i en hyppighet fra 1 til 8 år, på bakgrunn av risikoen for ditt fyringsanlegg.
Du betaler for feiing- og tilsynstjeneste hvert år, uavhengig av hvor ofte vi utfører feiing og tilsyn hos deg. Dette gjelder alle bygg med fyringsanlegg som benyttes til oppvarming. Det er kommunen som fastsetter og krever inn feieavgift.
Tjenester som ikke dekkes av det kommunale gebyret:
- Ekstra tilsyn av bolig og feiing av skorsteinen
- Ekstra feiing av skorsteinen
- Ekstra tilsyn av boligen
- Feiing av ulike ildsteder
- Fresing av skorstein som ikke er i forbindelse med feiing av skorstein.
- Befaringer som ikke er i forbindelse etter brann i fyringsanlegget (dvs. pipe- eller sotbrann)
For å se prisoversikten for ytterlige tjenester som ikke dekkes av det kommunale gebyret kan du gå inn på linken “brann, redning og feiing”
Generelt om brannsikkerhet ved bolig og fritidsboliger
Du som eier av en bolig skal sørge for at hver boenhet er sikret mot brann. Dette skal du gjøre ved å ha tilstrekkelig antall røykvarslere (eller brannalarmanlegg) og ha lovpålagt slokkeutstyr i boligen. Du skal sørge for at sikkerhetsutstyret i boligen og fritidsboligen blir kontrollert og ettersett i samsvar med leverandørens anvisninger, og at de vedlikeholdes slik at de fungerer som forutsatt.
Røykvarslere
- Røykvarslere skal monteres etter leverandørens veiledning. I de fleste tilfeller minst en halv meter ut fra veggen.
- Du skal ha minst en røykvarsler i hver etasje, som skal dekke stue, kjøkken, sone utenfor soverom og tekniske rom. Brannvesenet anbefaler at du monterer seriekoblede røykvarsler i alle rom med unntak av baderom.
- Røykvarslerne skal testes jevnlig (anbefalt minimum hver tredje måned) og kontrolleres minst en gang i året. Røykvarslerdagen som er 1. desember, er en fin anledning. Kontroller alltid røykvarsleren når du har vært borte fra boligen eller fritidsboligen i en lengre periode.
- Røykvarslere skal skiftes ut etter 8-10 år, avhengig av produsentens anbefaling. Se produksjons- eller utløpsdato merket på varsleren.
Slokkeutstyr
Du som eier skal sørge for at boliger og fritidseiendommer er utstyrt med minst ett av følgende slokkeutstyr som kan brukes i alle rom:
- Pulverapparat på minst 6 kg med ABC-pulver. Pulverapparatet skal vendes minimum hvert halvår, dette for og unngå at pulveret pakker seg og apparatet mister slukke effekten. Pulverapparater har en holdbarhet på 10 år fra produksjonsdato eller siste service, men skal ha en kontroll etter 5 år.
- Skum- eller vannapparat på minst 6 liter med effektivitetsklasse på minst 21 A (A eller AB merking). Skum eller vann apparater har en holdbarhet på 5 år fra produksjonsdato eller siste service. Veskebaserte apparater skal oppbevares frostfritt.
- Formfast brannslange med innvendig diameter på minst 10 mm fast tilkoblet vannforsyningsnett. Brannslangen skal kunne dekke hele huset (dersom dette er eneste slokkemiddel.
Rømningsveger
Hovedkravet er at alle boliger skal ha minst én rømningsvei som fører direkte til det fri. Boliger med flere bebodde etasjer må ha alternativ rømningsvei i tillegg.
Kravene til rømningsveier for din bolig kommer an på når boligen din ble bygget. Det kan være forskjell på kravene som gjaldt den gang, og kravene som gjelder i dag. Kravet ved byggetidspunktet er det som er gjeldene.
Vindu
Vindu kan brukes som alternativ rømningsvei dersom vinduet har underkant til og med fem meter over bakken, og vinduet er minst 0,5 meter bredt og 0,6 meter høyt. Bredde og høyde skal utgjøre minst 1,5 meter til sammen. Avstanden fra gulv til underkant av vindusåpningen må være maksimalt én meter med mindre det er truffet tiltak for å lette rømning.
Brannstige
Brannstiger uten ryggbøyle kan brukes på vindu på opptil 5 meter over bakken. Brannstiger med ryggbøyle kan brukes på vindu som er opptil 7,5 meter over bakken. Med mindre stigen har flammeskjerm skal den ikke monteres nærmere enn to meter fra vinduet til etasjen under.
Kjeller
Kjellere skal være utstyrt med dør som leder direkte ut, eller kjellervindu i tillegg til en trapp som leder til utgang på bakkeplan. Vinduet må oppfylle krav for mål nevnt ovenfor, eller følge kravene som gjaldt da bygningen ble oppført. Vær obs på at vinduet bør være enkelt å åpne, leder direkte ut i det fri, og er uten fare for å bli sperret av snø.
Nyttig informasjon og regelverk
Nyttige nettsider (klikk på nettsiden du ønsker å besøke)
Feiermester.org
Norskvarme.no
Sikkerhverdag.no
Norsk brannverforening
Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap
Aktuelt lovverk (klikk på § du ønsker å lese om, du blir da ført til www.lovdata.no)
- § 17.Feiing og tilsyn med fyringsanlegg
- § 11.Brannsikker bruk av byggverk
- § 6.Kontroll og vedlikehold av fyringsanlegg
- § 8.Oppgradering av byggverk
Aktuelt lovverk
§ 37.Pålegg og forbud mot bruk
Fyringsforbud er et formelt enkeltvedtak og har en klagefrist på tre uker
Byggforskserien:
Byggdetaljblad 752.135 – Eldre regler for ildsteder og skorsteiner
Byggdetaljblad 552.135 –Ildsteder og skorsteiner
Ofte stilte spørsmål
Under finner du spørsmål vi i feiertjenesten ofte møter. Trykk på den aktuelle boksen under for utdypende svar.
Jeg skal montere nytt ildsted. Kan jeg gjøre det selv?
Det stilles ingen formelle krav til montør av et ildsted, men du skal inneha kunnskapen og kompetansen som skal til for å kunne utføre monteringen forskriftsmessig. Monteringsanvisningen oppgir kravene for ditt ildsted og skal følges, det nye ildstedet skal være rentbrennende, vi anbefaler at du engasjerer en fagperson/murer til og montere ditt nye ildsted. Husk! montering av ildsted er ikke et søknadspliktig tiltak, men skal meldes kommunen når ildstedet er montert (meldeplikt) du finner meldeskjema her: Fyringsanlegg - registrering
Må jeg rehabilitere skorsteinen?
Dersom du har fått beskjed fra brannforebyggeren at det er på tide å rehabilitere, er dette fordi brannsikkerheten i din skorstein er svekket og kan utgjøre en fare for brann.
«Skorstein blir gjennom året utsatt for store påkjenninger fra fyring vær og vind. Skorsteiner må vedlikeholdes og oppgraderes på lik linje med andre bygningsinstallasjoner»
Det er flere grunner til at en skorstein må rehabiliteres eller utbedres. Årsaken kan være slitasje i form av slitte porøse fuger og andre skader i skorstein som sprekkdannelser og dårlige tettinger av hull etter tidligere røykrørs innføringer. For enkelte elementskorsteiner og teglskorsteiner kan dette også være innkledninger som eksempel kan det være at en brennbar vegg er ført inntil skorsteinen og avstanden blir for kort eller at skorsteinen ikke er tilgjengelig for inspeksjon, for Teglskorsteiner skal alle fire sider i prinsippet være fri for inspeksjon i hele skorsteinens lengde og ha en avstand til brennbart materiale på minimum 10 cm.
Rehabilitering er den metoden vi anbefaler med tanke på skorsteinens brannmotstand, tetthet og dimensjonering, enkelte rehabiliteringsløsninger endrer også oppstilingsvilkåret for skorsteinen. Rehabilitering er ofte den rimeligste løsningen, resultatet av en rehabilitert skorstein er en tryggere, tettere løsning, dimensjonert for dagens moderne ildsteder.
Rehabilitering av skorstein eller oppføring av ny skorstein er et søknadspliktig tiltak i henhold til plan og bygningsloven §20-1 bokstav f. Dette gjelder også større reparasjoner på skorsteinen, med unntak av reparasjoner og vedlikehold som kun utføres over tak.
Det er i hovedsak personen eller virksomheten som utfører arbeidet, som skal sørge for at søknaden er i orden og godkjent før arbeidet . Men du som boligeier har et ansvar å passe på at tiltaket blir søkt om til bygningsmyndigheten i din kommune.
Jeg har kjøpt meg bolig, og lurer på når det ble utført tilsyn eller feiing sist?
For og se historikk for boligtilsyn og feiing hos deg, kan du logge deg inn på plattformen “MinEiendom”. Her vil du også få tilgang til opplysningene vi har registrert om fyringsanlegget ditt, og se når vi planlegger neste besøk hos deg.
Trykk på denne lenken for å komme til MinEiendom
Har du spørsmål knyttet til løsningen eller ønsker mer informasjon ber vi deg ta kontakt med oss. Se kontaktinformasjon øverst på høyre side.
Jeg har fått fyringsforbud, hva nå?
Dersom du har fått vedtak om fyringsforbud av oss, betyr det at du ikke har lov til å bruke fyringsanlegget før manglene som er påpekt i vedtaket er rettet, og vi har fått dokumentasjon på dette og skriftlig har opphevet fyringsforbudet.
Det kan fattes vedtak om fyringsforbud på hele eller deler av fyringsanlegget ettersom hvor risikoen ligger.
Det er 3 tilfeller det vil bli gjort et vedtak om fyringsforbud
- Når feil eller mangler ved fyringsanlegget av brannforebyggeren vurderes som akutt brannfarlig, (overhengende brannfare).
- Som sanksjon dersom det er gitt et pålegg om retting av avvik og dette ikke er utført innen den fastsatt fristen.
- Det har vært sotbrann i skorsteinen. Utrykningsleder eller innsatssteder har ved en pipebrann myndighet til å gi muntlig fyringsforbud frem til feier/brannforebygger har fått undersøkt fyringsanlegget, Ved en pipebrann vil du bli kontaktet for og avtale tidspunkt for besøket senest neste virkedag.
Vi bistår gjerne med informasjon om måter man kan utbedre manglene ved fyringsanlegget på dersom du ønsker det kan du ta kontakt med feier/brannforebygger oppgitt i vedtaket.
Hvor ofte kommer brannforebyggeren for å utføre tilsyn og feiing?
Tilsyn og feiing er behovsprøvd og fastsettes ut ifra risiko som blir vurdert av våre brannforebyggere i deres fagsystem.
- brannforebyggerens faglige skjønn,
- tilstanden og alderen på fyringsanlegget,
- type bebyggelse fyringsanlegget befinner seg i,
- type sot og mengde med sot
Frekvensen for når tilsyn og feiing utføres vil variere fra 1-8 år på bakgrunn av satt risiko for det aktuelle fyringsanlegget.
Naboen har hatt tilsyn eller feiing. Har dere glemt meg?
Det blir ikke utført tilsyn og feiing av alle røykløp hvert år. Vi risikovurderer hvert enkelt fyringsanlegg, så naboen kan ha en annen hyppighet på tilsyn og feiing enn deg. Vi varsler deg med SMS når du skal få tilsyn eller feiing fra oss.
Mener du likevel at vi burde ha vært hos deg, grunnet endring på fyringsanlegget. Ta kontakt med vår feierforman, Christian Aune Johannessen, på e-post Christian.Aune@gran.kommune.no eller mobil 90 97 81 88.
Jeg betaler feiegebyr årlig, men dere har ikke vært her på flere år?
Alle boliger med fyringsanlegg er pliktig til å betale feie- og tilsynsgebyr, som beregnes pr. skorsteinen. Uavhengig av antall røykløp i skorsteinen.
Du betaler for feiing- og tilsynstjeneste hvert år, uavhengig av hvor ofte vi utfører feiing og tilsyn hos deg. Dette gjelder alle bygg med fyringsanlegg som benyttes til oppvarming. Det er kommunen som fastsetter og krever inn feieavgift.
Frekvensen for når tilsyn og feiing utføres vil variere fra 1 til 8 år på bakgrunn av satt risiko for det aktuelle fyringsanlegget. Bakgrunnen for satt risiko baserer seg på en helhetsvurdering mellom følgende punkter:
- brannforebyggerens faglige skjønn,
- tilstanden og alderen på fyringsanlegget,
- type bebyggelse fyringsanlegget befinner seg i,
- type sot og mengde med sot
Må jeg være hjemme under feiing?
Når feiing utføres fra loftet eller feieluke må du som huseier være til stede. Dersom du er forhindret og ikke kan være til stede når vi kommer for feiing, kan en myndig person ta oss imot. Unntaket er der brannforebygger har tilgang til feieluke i byggets fellesarealer. Dette er for eksempel i borettslag o.l.
Må jeg være hjemme under tilsyn?
Brannvesenet er avhengige av at noen som kjenner boligen er til stede under hele tilsynet. Dersom du som huseier er forhindret og ikke kan være til stede under tilsynet, kan en annen myndig person representere deg. Denne personen må ha kunnskap om boligen og fyringsanlegget.