Hopp til hovedinnholdet på siden

Betaling for langtidsopphold

På denne siden finner du utfyllende informasjon om betalingsvedtaket, vedtaket du har fått som sier hvor mye du skal betale for oppholdet ditt. 

Vil du ha mer informasjon om hvilke opplysninger kommunen behøver for å regne ut din egenbetaling , kan du lese mer om dette på siden med opplysninger om personlig økonomi.

Fram til 2012 ble egenbetaling for langtidsopphold kalt for «vederlag».

Informasjon om betalingsvedtaket

Når du har fått langtidsplass ved et sykehjem eller aldershjem, vil du først få et brev med vedtak om plass fra kommunen. Du vil deretter få et brev med vedtak som sier hvor mye du skal betale for plassen.

Dette betalingsvedtaket vil inneholde informasjon om blant annet hvor mye du skal betale hver måned. Vedtaket vil også gi deg informasjon om at betalingen kan bli endret hvis din personlige økonomi endres.

Når skal du betale fra?

Du skal betale for oppholdet fra innflyttingsdato. Dersom du har oppholdt deg mindre enn 60 døgn i institusjon i inneværende år, får du én frimåned før du skal begynne å betale.

Fakturaer for helse og omsorg fra Gran kommune har cirka 14 dagers forfall. Når du skal betale for oppholdet i for eksempel august måned, sender vi ut faktura cirka 5. september. Denne fakturaen vil ha forfall cirka 

Med «institusjon» mener vi her sykehjem og sykehus. Vi regner altså med de dagene du har oppholdt deg i institusjon i og utenfor kommunen.

Hvordan skal du betale for oppholdet?

Du får informasjon om hvordan du skal betale i betalingsvedtaket fra kommunen.

Det vanlige er at vi sender faktura for første måned. Deretter går vi over til å trekke egenbetalingen i dine trygdeytelser fra Nav. 

Skal du for eksempel betale for langtidsoppholdet fra 10. august, vil det normalt være slik at vi sender deg faktura for perioden 10. til 31. august. Fra neste måned vil vi normalt begynne å trekke betalingen direkte fra din trygd.

Får du løpende inntekter fra flere enn Nav?

Har du i tillegg inntekter fra andre enn Nav, kan det hende at du vil motta en faktura på deler av betalingen din ved siden av det vi trekker fra trygden. Når dette skjer, er det fordi pensjonen fra Nav ikke er nok til å dekke hele betalingen. Vi anbefaler deg i slike tilfeller å tegne Avtalegiro-avtale med banken din, slik at betalingen blir trukket direkte fra konto.  

Når kommunen trekker egenbetalingen i trygden, er det inneværende måned du betaler for. Hvis vi må fakturere deler av betalingen din ved siden av, skjer dette på etterskudd. Det betyr at det er foregående måned du blir fakturert for.

Fakturaer fra Gran kommune har én måneds forfall. Når du skal betale for oppholdet i for eksempel august måned, sender vi ut faktura cirka 20. september. Denne fakturaen vil ha forfall 20. oktober.

Eksempel på egenbetaling hvor kommunen sender faktura i tillegg til trekket i trygd:

Knut får cirka 14 300 kroner utbetalt fra Nav hver måned. I tillegg har han en privat pensjon på 3 700 kroner (netto) per måned. Knut har derfor en nettoinntekt (etter forskuddstrekk) på 18 000 kroner per måned.

Betalingsvedtaket viser at han skal betale 14 500 kroner for sykehjemsoppholdet per måned. På grunn av Knuts inntekt ved siden av trygden fra Nav, må han betale mer enn trygden fra Nav dekker. Derfor vil Knut oppleve at han i tillegg får en faktura fra kommunen.

Hvor mye skal du betale?

Kort sagt skal du betale

  • 75 prosent av inntekten din opp til grunnbeløpet i folketrygden, minus et fribeløp som er fastsatt av Staten.
  • 85 prosent av inntekten din over grunnbeløpet i folketrygden.

Du får fradrag for blant annet:

  • forskuddstrekk (skatt)
  • renter du betaler på gjelda di
  • ektefellefradrag, dersom du har hjemmeboende ektefelle/samboer. Størrelsen på fradraget avhenger av din og din ektefelles inntekt, og type inntekt
  • eventuelt hjemmeboende barn. Dette kan du ha krav på, men det avhenger av om du er forsørger for barna eller ikke.

Derfor får du et betalingsvedtak som er «foreløpig»

Vi i Gran kommune er pålagt å foreta etteroppgjør (avregning) av egenbetalingen når skatteoppgjøret for inneværende år foreligger.

Grunnen til dette, er blant annet at du får fradrag i egenbetalingen for skatt. Tallene i skatteoppgjøret kan avvike fra det du faktisk har betalt i skatt gjennom året.

I etteroppgjøret vil vi bruke faktisk skatt og benytte de faktiske beløpene fra skatteoppgjøret for inntekter og fradrag for året sett under ett.

Dette gjør du hvis din økonomiske situasjon endrer seg

Vi i Gran kommune omberegner egenbetaling din i tidsrommet juni–september hvert år, som følge av at pensjonen din blir justert med virkning fra 1.mai.

Dersom din økonomiske situasjon endrer seg utover dette, ber vi om at du gir oss beskjed slik at vi får korrigert egenbetaling din.

Dersom vi ikke får beskjed om for eksempel etterbetaling av pensjon, bortfall av rentekostnader og lignende, kan det føre til at du i etteroppgjøret skylder kommunen penger. Tilsvarende vil du kunne bli sittende igjen med lite penger til egen rådighet dersom du ikke gir oss beskjed om private pensjoner som opphører, eller lignende.

Hva mener vi med «etteroppgjør»?

Vi vil gjøre en avregning (eller «etteroppgjør») av egenbetalingen din når skatteoppgjøret for inneværende år foreligger. Se for øvrig punktet «Derfor får du et betalingsvedtak som er «foreløpig».

Hvor mye blir du sittende igjen med hver måned?

Egenandelsforskriften sier noe om minimumsbeløpet du skal sitte igjen med til egen disposisjon:
«Betalingen skal begrenses slik at enhver har i behold til eget bruk minst 25 prosent av folketrygdens grunnbeløp i tillegg til fordelen av fribeløpet».

Fra 1. januar 2024 innebærer dette at du minst skal sitte igjen med til egen disposisjon:

   25 prosent av grunnbeløpet: 29 655 kroner
+ "Fordelen av fribeløpet": 7 500 kroner
= Minimum per år: 37 155 kroner

Minimum per måned (i gjennomsnitt): 3 096 kroner

Eksempel på utregning av egenbetaling

Under har vi laget et eksempel på hvordan vi regner ut hvor mye en person må betale for sykehjemsopphold.
I eksemplet har vi lagt til grunn at

  • du har en gjennomsnittlig inntekt på 25 000 kroner per måned, og 300 000 kroner per år
  • fribeløpet er 10 000 kroner (gjeldende fra 1. januar 2024)
  • grunnbeløp er 118 620 kroner (gjeldende fra 1. mai 2023). Her kunne vi også ha brukt gjennomsnittlig grunnbeløp for 2023 = 116 239 kroner ("gjennomsnittlig" fordi grunnbeløpet endres i løpet av året).
  • du har ikke forsørgerbyrde for ektefelle eller barn
  • du har langtidsopphold gjennom hele året
    Per måned Per år
  Inntekter (alderspensjon, renter, med mer) 25.000 kroner 300.000 kroner
 -  Fradrag (skatt, med mer)* 5.000 kroner 55.000 kroner
 =   Grunnlag for beregning 20 000 kroner 245 000 kroner
 - 25 prosent av G** 2 521 kroner 30 250 kroner
 - 75 prosent av fribeløpet*** 625 kroner 7 500 kroner
 -  15 prosent av beregnings-grunnlag over G 1 550 kroner 18 600 kroner
 = Egenbetaling 15 304 kroner 188 650 kroner
  Kontantytelsen**** 4 696 kroner 56 350 kroner

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


  • *Fradrag for skatt er i kolonnen «Per år» kun elleve ganger større enn tallet i kolonnen «Per måned». Det er fordi det ikke er forskuddstrekk på alderspensjoner i desember. Dette vil synes i summen for egenbetaling og kontantytelser per måned, og viser hva du skal betale og sitte igjen med i gjennomsnitt hver måned av året.
  • **G: Med «G» mener vi grunnbeløpet i folketrygden. 1 G utgjør 99 858 kroner fra 1. mai 2019. Vi har her brukt gjennomsnittlig grunnbeløp for 2019, på 98 866 kroner.
  • ***Fribeløpet utgjør 8 400 kroner i 2019. Merk at det i beregningen gis fradrag for 75 prosent av beløpet (fordelen av fribeløpet) siden det allerede er gitt fradrag for 25 prosent av beløpet på linjen over. 
  • ****Kontantytelsen er de pengene du skal sitte igjen med til din egen disposisjon.

Informasjon til pårørende

Du som pårørende kan oppleve at kommunens vedtak om betaling eller lignende, sendes til for eksempel mor, selv om hun er dement.
Dersom vi i kommunen ikke har fått beskjed om at det er oppnevnt verge eller kontaktperson som skal ha kopi, sender vi vedtak kun til institusjonsbeboeren det gjelder på grunn av taushetsplikt.

Marka helse- og omsorgssenter

Markavegen 22
2760 Brandbu
Tlf: 91 67 95 00

Skjervum helse- og omsorgssenter

Sykehjemsvegen 7
2750 Gran
Tlf: 91 67 96 00

Tildelingsenheten


Endre rekkefølge på kontaktpersoner