Kommunestyret vedtok ny barnehage- og skolestruktur i Gran kommune i sak 62/24, i sitt møte 30. mai i år. I juni sendte noen av kommunestyrets medlemmer inn krav om lovlighetskontroll av vedtaket. Saken ble behandlet av kommunestyret torsdag 29. august, hvor flertallet vedtok å opprettholde vedtaket fra mai. Som følge av dette, sendte Gran kommune saken over til Statsforvalteren i Innlandet - dette ble gjort 30. august.
Fredag 22. november mottok kommunen svar fra Statsforvalteren, hvor konklusjonen er at kommunestyrets vedtak er lovlig.
Dette vedtok kommunestyret i sak 62/24
Skole:
- Kommunestyret vedtar Hovedkonsept 1, 4 av 7 barneskoler beholdes. Grymyr, Sanne og Moen skoler legges ned.
- Kommunestyret vedtar å innstille muligheten for fritt skolevalg inntil ny forskrift om kretsgrenser er vedtatt høsten 2024.
- Kommunestyret vedtar at rådmannen kommer tilbake med sak angående etterbruk av skolebygg.
- Kommunestyret ønsker ikke at kommunale skolebygg brukes til private skoleformål, og ber rådmannen igangsette et arbeid med omregulering av eventuelt nedlagte skoler/tomter.
- Kommunestyret forutsetter at det legges stor vekt på å få til fleksible overgangsordninger ved gjennomføring av avvikling av skoler. Hensyn som å unngå å splitte eksisterende klasser så langt som mulig, at søsken kan gå på samme skole og trygging av skoleveg ved gjenværende skoler skal tillegges stor vekt. Det må tas høyde for at tiltak for å sikre en best mulig overgang for berørte elever vil kreve noe ressurser i første del av kommende økonomiplanperiode.
- Det skal legges til rette for at alle elever fra Grymyr og Sanne krets som ønsker det skal kunne gå på Gran ungdomsskole i framtid. Fritt skolevalg opprettholdes i barne- og ungdomsskoletrinnene i Gran kommune etter at nye kretsgrenser er vedtatt.
Barnehage:
- Kommunestyret vedtar å legge ned Gran natur- og familiebarnehage avdeling Vesleskogen. Friluftstilbudet flyttes til Bjørklund barnehage.
- Kommunestyret vedtar å samordne ledelsen i Bjoneroa barnehage og Bjoneroa skole. Rådmannen utreder muligheten for samlokalisering.
- Kommunestyret vedtar å videreføre barnehagedriften ved Grymyr oppvekstsenter selv om skolen legges ned.
Slik har Statsforvalteren vurdert saken
Kommunestyremedlemmene som krevde lovlighetskontroll av vedtaket, hevdet følgende i sin klage:
- Barnets beste er ikke forsvarlig utredet.
- Rådmannen og kommunestyret har ikke innhentet eller gjort seg kjent med sentrale parters synspunkter i forbindelse med forslag om nedleggelse av tre navngitt skoler.
- Gran kommune gjør skolekretsavklaringer til sentrale premisser i skolenedleggelsen.
- Feil beregning av kapasitet og elevtallsutvikling for enkelte av skolene som har betydning for konklusjonen.
- Økonomiske forhold er mangelfullt utredet.
- Samfunnsmessige virkninger av endringene er ikke vurdert.
Statsforvalteren har i sin behandling gått gjennom samtlige punkter, og skriver følgende om vurderingen av barnets beste:
“Momentene som inngår i en barnets beste-vurdering er vurdert på flere steder i utredningen. Kommunen har konkludert med at de vurderer at en ny skolestruktur som står seg over tid, og bidrar til forutsigbarhet for barn og unge i kommunen, vil være til barnas beste. Etter en gjennomgang av sakens dokumenter er Statsforvalterens vurdering at Gran kommune har sikret en forsvarlig håndtering av hensynet til barnets beste og at barnets stemme har kommet fram i saken. Barnets beste som et grunnleggende hensyn er vurdert i utredningen. Det har vært lagt til rette for flere muligheter til å høre elevene og få med deres synspunkter og innspill i denne prosessen.”
Videre påpeker Statsforvalteren at tallmaterialet er forsvarlig utredet og at samfunnsmessige konsekvenser er vurdert.
Statsforvalteren har bemerket noen forbedringspunkter i kommunens arbeid med saken. Dette handler for eksempel om at oppsummeringen av medvirkningsarbeidet er overordnet og skjematisk, og kunne med fordel vært mer detaljert. Tilbakemeldingene om forbedring tar Rådmannen med seg i den videre prosessen med ny barnehage- og skolestruktur - og i senere arbeid med medvirkning.
Du kan lese hele svaret fra Statsforvalteren i Innlandet her (PDF).