Kommunestyret vedtok i november 2023 at Gran kommune skal ta utgangspunkt i skisseprosjektet til Stein Halvorsen Arkitekter AS, som ble presentert i mai 2023, i arbeidet med Sagatangen lokalmedisinske senter (SLMS). Revidert skisseprosjektet skal behandles i vår. 

Siden forrige gang skisseprosjektet til Stein Halvorsen Arkitekter AS ble presentert, har arkitektene jobbet for å gjøre prosjektet enda bedre. 

Større avstand til Vigga og Jarenvatnet

For å få mer fleksibilitet i prosjektet og plass på tomta, har arkitektene valgt å splitte opp byggene mer – koblet sammen med enkle gangbruer i glass. Dette har gjort det mulig å flytte byggene lenger sør på tomta, og dermed er det mer plass mellom byggene og elva Vigga. Samtidig frigjør det mer plass på odden ned mot Jarenvatnet. 

Ved at byggene er blitt mer fleksible, er uterommene mellom byggene blitt luftigere og lysere.

Arkitektene har bevart siktlinjen gjennom prosjektet fra sør til nord, slik at besøkende og beboere kan se Jarenvatnet helt fra inngangen til området i sør.

Modellbilder Sagatangen revidert skisseprosjekt januar 2024

Sambruk gir mer effektive arealer

Arkitektene har jobbet for å gjøre byggene enda mer effektive enn tidligere. De har greid å redusere antallet kvadratmeter noe, ved å legge opp til mer sambruk av lokaler. 

Videre var økonomi-inngangen (inngang for varelevering og lignende) i de tidligere skissene, en dyr og ikke helt optimal løsning. Denne er nå flyttet fra østsiden til sør-vestsiden av bygget, til samme sted for innkjøringen til sykehus-lokalene og korttidsavdelingen.

For ansatte og besøkende til sykehjemmet, er fortsatt ankomsten via parkeringsplassen på vestsiden av Vigga og bru over Vigga.

Omsorgsboliger lengst sør

Kommunestyret har vedtatt at det skal bygges 96 sykehjemsplasser og 16 omsorgsboliger på Sagatangen.

I skisseprosjektet legges det opp til at omsorgsboligene er i et bygg lengst sør på tomta, med kortest veg til Gran sentrum. Omsorgsboligene kan kobles til sykehjemmet via kjeller og gangbru. Det gir fleksibilitet for ansatte, slik at de lett kan komme seg til omsorgsboligene hvis det er behov for dette.

Hvis kommunen senere skulle ha behov for å bygge flere omsorgsboliger på Sagatangen, er det eventuelt plass til dette lenger nord på tomta.

Modellbilder Sagatangen revidert skisseprosjekt januar 2024