Ahmet Altan (1950) er en folkekjær forfatter, journalist og regimekritiker i Tyrkia.  Han er fengslet flere ganger. I april 2021 ble han sluppet fri etter fire år i fengsel for "grunnlovsstridige kommentarer".  Altan fikk Den norske forfatterforenings ytringsfrihetspris samme år. På biblioteket kan du låne «Eg får aldri aldri sjå verda igjen»- en sterk og opprørende fortelling om fengslingen forfatteren opplevde i 2016. Boka har luftig layout og er god å lese.

Historiske romaner

Altan skriver også historiske romaner. Nå er de to første bindene av totalt fire oversatt til norsk. Kvartetten omtales som Tyrkias svar på Tolstojs «Krig og fred». De fire bøkene er lagt til slutten av 1800-tallet da Det osmanske riket smuldrer opp. Imperiet eksisterte fram til 1923, de siste restene av dette overgikk til Republikken Tyrkia.

Rikt persongalleri

Første bok «Som et sverdsår» presenteres slik av Biblioteksentralen: Istanbul er en blomstrende og rik by. Men bak alt det vakre lurer intriger, forræderi og mord. Den en gang så mektige osmanske byen ligger på dødsleiet. Den vidunderlig vakre Mehpare Hanim gifter seg med sønnen til sultanens livlege. For henne blir dette starten på en eventyrlig reise, mens for ham blir det inngangen til en stor og livsfarlig kjærlighetshistorie. Det er nemlig ikke bare Mehpares nygifte mann som har forelsket seg i henne.

Andre bok «Kjærlighet i opprørets tid» forteller om livet i en tid som skal bli slutten på et imperium. Hikmet Bey er sønn av sultanens lege. Han har forsøkt å ta livet sitt, og nå ligger han på et sykehus i Tessaloniki. Her skal han komme til hektene igjen og forsøke å finne igjen livsgleden. Skal han få til dette, må han glemme sin vakre kone som er opphav til lidelsene hans. Samtidig tilspisser den politiske situasjonen seg utenfor sykehusets fire vegger. Sultanens makt er truet, og dagen etter skal det komme til voldelige sammenstøt i Istanbuls gater. Motkuppet i 1909 blir starten på slutten av det osmanske imperiet.