Digitalt tilsyn

RoomMate er rett og slett et digitalt tilsyn, som et suppliment til de ansatte.

Det er en sensor med kamera som kan varsle hvis noen faller eller trenger hjelp. Da får de ansatte rask beskjed, og vil raskt komme seg til rommet. Med RoomMate blir også beboerne mindre forstyrret og ikke vekket unødvendig, så det blir både tryggere og roligere for beboerne. 

Ida Merethe Dæhlen, tjenesteleder på Markatun lll, er veldig fornøyd med hvordan RoomMate har gjort arbeidshverdagen litt enklere for de ansatte, men ikke minst også tryggere for beboerne. 

RoomMate trygghetssensor på Markatun lll

Ansatte var med i prosessen

Det var viktig for fagleder at de ansatte fikk være med i prosessen allerede fra start. De hadde personalmøter med informasjon hele veien. RoomMate ble montert i januar 2022 og i mars 2022 gikk de fra tre til to nattevakter. Dette systemet vil også være aktuelt til Sagatangen-prosjektet. 

– Ingen var negative til tiltaket. Både ansatte, beboere og pårørende ser fordelene som at det er lettere å forhindre farlige hendelser. 

Besøkende av beboerne kan velge selv om de vil skjermes. Alt som skjer blir loggført. RoomMate er utviklet i et tett samarbeid med Datatilsynet. 

– Programmet er ikke feilfritt, men vi tar opp hva som kan forbedres på hvert personalmøte, tilføyer Ida Merethe.  

RoomMate trygghetssensor på Markatun lll

Sykefravær har gått ned

– Det er den beste velferdsteknologien, for det er så mye det kan brukes til, forteller Ida Merethe.

Det er 24 kameraer rundt omkring på avdelingen, og det er nå 50 prosent mindre fysisk tilsyn. Ida Merethe legger til at også sykefraværet på jobb har gått ned. 

Ingrid Jensen, som er sykepleier på Markatun lll, er veldig også fornøyd med sin digitale kollega. 

– Det er veldig fint når man jobber netter, og vi kan lettere følge med på beboerne uten å forstyrre nattesøvnen deres.