Beløpet omfatter kostnader til oppretting av kommunal infrastruktur, standardheving av denne og opprydding. Det er knyttet usikkerhet til kostnadsanslaget, da kommunene fremdeles er tidlig i prosessen med kartleggingen.

Av beløpet på 710 mill. kroner kan 630 mill. kroner bli dekket av skjønnsmidler ut fra dagens retningslinjer. Avkortningen skyldes egenandeler til NVE og Kommunal- og distriktsdepartementet.

Skadene som er rapportert inn omfatter for en stor del kommunale veier, broer, vann og avløp, sikringstiltak i vassdrag og belastning på eget personale. Enkelte har også opplevd skader på kulturminner/utendørs installasjoner. Kommunene er godt i gang med gjenoppretting, men det vil ta noe tid før alt er tilbakeført. Flere steder er det også behov for oppgraderinger for å forebygge skader fra fremtidige hendelser.

Utfordringene de rammede kommunene står overfor kan oppsummeres i to forhold,

  • Reparere de fysiske skadene på kommunal infrastruktur
  • Merbelastningen på personale som følge av økt arbeidsmengde.

Behovet for ressurser til å håndtere en økt saksbehandlingsmengden knyttet til naturskader og produksjonssvikt er stort i flere kommuner.

Flere statsråder har besøkt de flomrammede områdene, og lovet at kommunene ikke skulle stå alene i denne situasjonen. Skadeomfanget og kostnadene i Innlandet er store, og kommunene må påregne å dekke en god del av kostnadene selv i henhold til gjeldende regelverk.